Katvig

Børnetøjsproducenten Katvig er fast besluttet på at være førende indenfor bæredygtigt børnetøj i Danmark. Det bæredygtige arbejde handler om at forebygge affald og at skabe merværdi for både kunden og virksomheden.

Siden sin opstart har Katvig arbejdet på at formindske tøjproduktionens negative indvirkning på miljø og sundhed. Katvigs arbejde har ført til en række tiltag, der forebygger affaldsdannelse både i produktionen og ude hos kunden.

Katvigs tøj er af høj kvalitet, og har en lang levetid. Tøjet slides sjældent op, før det ikke bliver brugt mere, for små børn vokser hurtigt ud af deres tøj. Dette er  et problem både for miljøet (da der skal laves nyt tøj) og for kunderne (som skal ud og købe nyt tøj). Katvigs høje kvalitet gør tøjet dyrere end meget andet børnetøj, og Katvig risikerer derfor, at nogle potentielle kunder vil være tilbøjelige til at finde billigere og mindre robust børnetøj.

For at mindske tøjets miljømæssige aftryk og samtidig styrke kundernes loyalitet overfor tøjmærket, er Katvig derfor i gang med at etablere et leasingsystem, hvor kunden kan sende tøjet retur, når det er blevet for småt, og i bytte modtage en ny pakke tøj af en større størrelse. 

Leasingsystemet skaber et incitament for kunden til at købe Katvig tøj, idet den højere indkøbspris parres med muligheden for at udskifte tøjet for et lavere beløb, end hvis kunden skulle købe nyt tøj udenom leasingaftalen. Det åbner også op for nye kunder, der ikke før havde råd til at købe Katvigs tøj, disse får nu mulighed for at lease det brugte tøj i stedet.  For Katvig betyder leasingsystemet en mulighed for indtjening på det samme stykke tøj flere gange. Leasingsystemet skaber dermed merværdi for både kunden og virksomheden. Udvikling og test af leasingsystemet er støttet finansielt af Fornyelsesfonden.

I forlængelse af ønsket om at skabe merværdi gennem tøjet, er Katvig også i gang med at etablere en tilbagetagningsordning, hvor virksomhedens kunder modtager et pant i bytte for deres gamle Katvig tøj. Tøjet vil derefter blive sendt videre til Katvigs leverandør, hvor tøjet indgår i produktionen af nyt tøj. Tilbagetagningsordningen vil forebygge affaldsdannelse i form af såvel direkte genbrug som intern genanvendelse af tekstilerne. Katvig sparer samtidigt udgifter på indkøb af nye tekstiler, hvilket kan bidrage til at holde prisen på Katvigs tøj nede.

Udover de større tiltag, har Katvig også igangsat en række mindre affaldsforebyggende projekter, der hovedsageligt er rettet mod at forlænge tøjets levetid ude hos kunden. Udover at opfordre kunderne til at behandle tøjet skånsomt, eksempelvis igennem valg af vaskemiddel, forlænger Katvig tøjets levetid ved at sælge lapper til reparation af tøjet samt ved at afholde "Swap-Parties", hvor Katvigs kunder indbyrdes kan bytte deres brugte Katvig tøj. Sidstnævnte tiltag er ikke direkte indkomstgivende for virksomheden, men det gør tøjet mere attraktivt for kunden og skaber dermed en loyal kundekreds. 

 

Om Katvig:

Katvig blev etableret  i 2003 og er i dag en af de mest kendte producenter af bæredygtigt børnetøj i Danmark. Virksomheden har hovedsæde i København, har 19 ansatte og en årlig omsætning på 30 millioner kr.

Katvigs børnetøj er produceret af økologisk bomuld, hvoraf en andel er genanvendte tekstiler fra egen produktion eller fra kunderne. Katvigs regntøj produceres af genanvendt polyester og plastikflasker. 83% af Katvigs kollektioner er tredjepartscertificerede af GOTS og OE Blended Standard. Målet er at få hele kollektionen certificeret.