Arbejdsglæde og humor

humor på arbejdet

Fredag eftermiddag. Der er fyraftensmøde. Bagefter skal I lige ind på den lokale og have en øl sammen. I skal snakke om planerne for weekenden. Og I skal lige sige godt nytår endnu engang. Vi er jo stadigvæk i januar måned. Du har ikke så meget at fortælle. Men du lytter til en kollega, der har været til et meget morsomt arbejdsglæde-foredrag. Det var i tirsdags. Du kan godt huske, at han kom småfnisende på arbejde onsdag morgen. Det havde åbenbart været en utrolig humoristisk foredragsholder, der havde holdt oplægget. Det var i hvert tilfælde soleklart, at din kollega havde moret sig.

Hvor fandt du ham?

Du spurgte ham om, hvor han havde fundet oplysninger om foredraget. Han fortalte dig, at det var noget hans viv havde fundet. Hun havde set sådan et opslag om, at der ville blive holdt en serie foredrag på hendes arbejdsplads, hvor alle de ansatte gerne må tage en partner med, hvis de tilmeldte sig til foredraget i tide. Og det havde hun åbenbart gjort. I hvert fald havde han fået den rene skjorte på efter middagen, og så var aftenen blevet brugt på at lytte til foredraget. Faktisk havde det været meget spændende at høre om, hvor meget arbejdsglæde betyder. Foredragsholderen fortalte bl.a. at det ikke kun handler om, at arbejdsglæde gør os mere effektive. Han havde også fortalt om, at når der er arbejdsglæde, så skabes der også bedre trivsel. Ikke kun på arbejdspladserne – men også i hjemmene.

Du kunne forstå, at foredraget om arbejdsglæde altså ikke bare var sådan noget oppustet snak om, at vi skal skabe gode arbejdsforhold. Det var åbenbart også pakket med data og fakta om, hvor meget arbejdsglæde betyder i vores hverdag – både på jobbets og i hjemmets sfærer. Spændende. Du spurgte din kollega, om foredragsholderens navn. Måske kunne du finde på at lytte til et foredrag med ham engang.

Arbejdspladsen og dens humor

Hvis du er et af de mennesker, der stadigvæk godt kan lide at læse og bladre i en bog, så går du sikkert også ofte på biblioteket. Ikke kun for at låne bøger men også for at holde dig orienteret om nogle af de små events, som biblioteket arrangerer. Du ved sådan noget som foredrag, små koncerter og korte kurser. Du har nemlig god erfaring med de foredrag, du har hørt på biblioteket. Sidste år hørte du faktisk en superdygtig foredragsholder, der talte om humor på arbejdspladsen her. Han havde virkeligt lavet meget research, og han kom helt rundt om dette emne på kun halvanden time. Måden, som han valgte at tale om humor på arbejdspladsen på, var også helt unik. Ikke kun talte han om meget alvorlige ting – han brugte også en del humor. Så beskederne gik ret klart igennem hos alle, der hørte på ham.

Han brugte en del tid på at tale om, at humor er mange forskellige ting. Det kan være en særlig brug af kropssproget eller ansigtsmimikker, der skaber humor på arbejdspladsen.

Mere end bare vittigheder

En del af foredraget blev også brugt til at forklare, at humor ikke bare er vittigheder eller jokes. Og så blev der også fokuseret på, at humor kan misforstås. Foredragsholderen fortalte også om, at nogle mennesker har humoren med sig hver dag. Andre tør ikke slippe deres humor fri. Det er derfor du sommetider hører negative kommentarer, hvis du forsøger at sprede humor på din arbejdsplads.

Jo, det havde været et rigtigt spændende og meget tankevækkende foredrag at høre. Det havde dog også fået trænet mavens lattermuskler. Det kunne du godt mærke, da du gik hjem efter foredraget den aften. Men pyt med det. Du lærte en masse om humor på arbejdspladsen. Om hvordan den kan løfte en svær arbejdsopgave til at blive en nem. Om hvordan den kan gribe ind i konflikter, der er under opsejling.