Landliv – piller eller briketter?

Ild i brændeovnen

I har købt en skøn ejendom på landet. Det er et nedlagt landbrug. De omliggende marker er forpagtet til naboen, men I har et stykke land, som er stort nok til, at kunne blive til folde til et par heste og en ridebane. Boligen har I allerede fået renoveret. Det gamle oliefyr er blevet udskiftet med et træpillefyr og olietanken er blevet gravet op og fjernet. I fandt nemlig ud af, at det er bedre at fyre med træpiller.

Billigere og grønnere

For det første er det billigere. For det andet er det faktisk også en miljøvenlig varmekilde. I valgte derfor varmepumpen fra. Det eneste, I skal være opmærksomme på, er, at træpillerne skal være af god kvalitet, så der ikke dannes slagger. Det har noget med pillernes tørhed – eller fugtigheden i pillerne.

Stalden skal renoveres, inden I flytter hestene hjem. De står i øjeblikket hos naboen, som også driver en rideskole. Han bruger de omliggende marker til at dyrke planter, der anvendes til foder til heste. Han ved alt om heste og har lovet, at hjælpe jer med gode råd og tips til indretning af stalden – der er regler for hvor store boksene skal være, der er regler for brandslukningsmekanismer mv. Og så er der jo det der med foder til heste. Det skal jo helst opbevares i beholdere, så mus og andre skadedyr ikke kan få adgang. Han har også lovet jer, at I kan købe foder til heste fra ham – meget billigt – hvis høsten bliver god i år.

Det bliver et spændende projekt. I ved godt, hvad det indebærer: I vil ikke kunne tage på en weekendtur til København, fordi I skal passe jeres heste: De skal fodres, og på fold. Staldene skal muges ud. Men ja, en daglig ridetur kan kompensere for en oplevelsesrig dag i København. Det bør ikke være jeres problem.

Briketter til brændeovnen

Faktisk har I ikke problemer. I har dog en del ønsker, som I gerne vil have opfyldt. Fx så vil I gerne have installeret en rigtig hyggelig brændeovn inde i stuen. Den gamle, som I hidtil har brugt er altså ikke helt jeres stil. Den nye brændeovn behøver ikke at være særlig stor. Den skal bare være hyggespreder – bruge træbriketter som her – og kan den bidrage til opvarmning i stuen, så vil det være fint. Der vil da sikkert komme dage, hvor det ikke vil være nødvendigt at varme hele huset op. Men sådan bare inde i stuen – sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, så I ikke kommer til at sidde og få kolde hænder og næser efter aftenfodringen af hestene.

Lille men vigtigt projekt

Det er derfor et lille projekt, som I skal i gang med hurtigst muligt: I skal lede efter en effektiv, lille brændeovn, der kan brænde træbriketter – det er jo snart fyringssæson igen. Det er måske ikke helt nemt at finde en, der er smuk. Men hvis I leder efter den nu – og køber den, så kan I nå at få den installeret, inden efteråret virkeligt griber fat i jer. Og det vil være rigtigt rart at kunne nyde en stille aften med ild i brændeovnen, en god film og viden om, at jeres heste har det godt ude i stalden.