Alle bliver større

Stor pige i stort tøj

Alle vil da gerne være velklædte, ikke? Der er bare en vrangforestilling om, at det er dyrt at være velklædt. De fleste forbinder det med, at tøjet skal være dyrt. Det forholder sig slet ikke sådan. Du kan sagtens være velklædt uden også at skulle være millionær. Det handler om, at du skal finde din stil. Du skal vide, hvilket tøj du føler dig godt tilpas i. Man siger, at tøj skaber mennesker. Og befinder du dig ikke godt i dit tøj – ja så bliver du ikke et menneske, der er tilfreds. Desuden, du kan finde tøj, som både er pænt, og som vil klæde dig godt uden, at du skal betale forfærdeligt mange penge for det.

De større mennesker

Nu tænker du nok, at jeg taler om tøj til almindeligt byggede mennesker – og ikke til dem, der har brug for tøj i store størrelser. Her vil jeg sige, at du tager alvorligt fejl. Jeg taler også om tøj til høje mænd. Eller store kvinder. Og i virkeligheden vil jeg hellere tale om, at du skal være lidt grundig, når du går på tøjindkøb. Du skal nemlig lære at finde tøj, som er produceret under ansvarlige forhold og helst også af materialer, som ikke er skadelige for miljøet. Fx undertøj, der er lavet af bambus – og som ikke er blevet syet på en fabrik et eller andet sted, hvor der bliver brugt børnearbejdere! Tøjindustrien er nemlig en af de værste industrier – både når det gælder udnyttelse af arbejdskraft og når det gælder CO2-udslip.

Miljøet

Og nej, det har ikke noget at gøre med størrelsen på tøjet, som du har brug for, når jeg siger, at tøjindustrien står for en stor del af CO2 udslippet. Så køb endelig de jakker til kvinder, som I skal have på lager til efteråret med god samvittighed. Næ, tøjindustrien står for et kæmpestort CO2 udslip fordi mange af tekstilerne, der anvendes, indeholder kunstige fibre, der er fremstillet ved brug af fossile brændstoffer. (Fx nylon).
Du skal derfor sørge for at tjekke, at jakkerne virkeligt er fremstillet af materialer, som ikke skader miljøet. Fx bør du undgå, at klæderne (jakkerne) indeholder polyester. Rayon er ok, da dette tekstil faktisk er fremstillet af naturlige materialer (fx cellulose, som findes i træer.)

Det er ikke så svært at finde større partier med jakker til kvinder, som er fremstillet af naturmaterialer. Uld er et eksempel på dette. Og der findes jo mange slags uld: Der findes uld fra får, som er blevet filtet og derefter syet til jakker. Eller uld fra gederne, der render rundt i Kasmir-regionen. (Cashmere, som anses for at være et af de mest eksklusive tekstiler i verden!). Uanset hvilken uld, der anvendes, så kan du finde både billige og meget dyre jakker til kvinder. Et eksempel på en dyr jakke til kvinder, som er lavet af fåreuld (ikke cashmere), er en tweedjakke. Prisen på tweedjakker har noget at gøre med, hvor tekstilet er blevet fremstillet. Men du kan faktisk også finde en rigtig flot uldjakke, der ikke koster en bondegård og som er produceret i Danmark.

Vinterferie er shopping

Vinterferien er kommet. Det er skønt. Ingen forpligtelser. Intet jag. Tid til at sove længe om morgenen. Du kan nyde morgenkaffen – og bare ikke vide, hvad du skal lave resten af dagen. Er det ikke herligt? Sådan en uge, hvor der ikke skal arbejdes eller laves nogle om helst af de her DIY-projekter i huset. Alle har brug for nogle dage, hvor de ikke skal noget som helst, men bare kan lade dem smuldre væk, imens batterierne bliver ladet op.

Og dog, det er da rart at have et eller andet mål – et eller andet, som du skal, så dagen ikke bliver totalt spildt på bare at give sig selv lov til at være doven. Det er da også kedeligt at sidde og streame film eller kigge på videoer på YouTube hele tiden. Lidt ’frisk luft i lungerne er da også sundt for ungerne’. Er det ikke sådan de siger?

Du beslutter, at I skal ud og gå en tur i skoven. Måske er der allerede erantis – det har jo faktisk været ret lunt. Du spørger dine børn, om de vil med i skoven. De gider ikke. De er ikke interesserede i botanik og skovens liv. Men da du lokker dem med muligheden for, at I bagefter kan gå i biffen og se en film dér, bliver deres interesse vakt.

Tid at se på store størrelser til piger

I går en lille tur i skoven. Bagefter kører I hen til byens centrum. Bilen bliver parkeret. I går hen imod biografen. Du kan se på forretningernes udstillingsvinduer, at det er ved at være sidste chance for at købe tøj på udsalg. Og her får du lidt dårlig samvittighed. Du havde sådan sent lovet din mand, at du ville finde en god jakke til ham – her under udsalget. Det er bare ikke blevet til noget. Du hader at skulle lede efter tøj til ham. Og opgaven med at finde pæne jakker til mænd er mere eller mindre uoverkommelig i din optik.

Imens I ser filmen i biografen, kredser dine tanker om to ting på én og samme tid: Filmen – den er sjov. God underholdning for børn og voksne. Og det er rart at kunne høre, at børnene også nyder filmen. Men du tænker også på jakker til mænd. Hvorfor har du ikke taget dig sammen og fået købt den jakke til ham? Ok han er høj, og han har brug for tøj i store størrelser. Det plejer ikke at være så svært at finde tøj til ham. Faktisk er det sværere at finde tøj til dig selv.

Du er jo selv ret stor, og har brug for tøj til store piger. Har det noget at gøre med, at du bare er så træt efter en lang vinter, hvor du slet ikke har set dagens lys? Du koncentrerer dig om filmen. Selvfølgelig vinder helten. Du og dine børn kører hjem. På vejen når du lige at købe lidt lækkerier til aftenkaffen med hjem. Du har taget en beslutning: I morgen skal du på jagt efter jakker til mænd. Børnene må gerne komme med, hvis de vil.