Bange for at dø?

dødsangst

Du vil på et eller andet tidspunkt opleve det. Det vil ikke være en behagelig oplevelse. Det er dog en del af vores liv, at vi oplever det. Dødsangst. Ja, det lyder dramatisk. Og det er det faktisk også. Dødsangst kan nemlig have en lammende effekt på os. Vi går i står. Vi dropper alt. Vi forlader alle de drømme, håb og forestillinger, vi har om vores liv fremover. Alt overskygges af den der ubehagelige bekymring, der går ud på, at vi er bange for at dø – eller at et menneske, der står os nært, dør. Det er dog ikke en unik følelse, der kun rammer dig. De fleste mennesker oplever denne form for angst.

Forringet livskvalitet

Når dødsangst manifesterer sig i vores liv, får vi en dårlig livskvalitet. Denne form for angst kan blive så dominerende, at vi opgiver alt – på forhånd. Vi kan måske slet ikke finde mening med noget som helst. Og når vi til dette punkt, altså hvor vi slet ikke kan se meningen med noget som helst, så er vi ude i en situation, hvor vi har fået en alvorlig depression.

Det er derfor fornuftigt at sætte dig lidt ind i, hvordan du selv kan ’aflæse’, om du måske lider af dødsangst. Derfor skal du lige kende til de mest almindelige symptomer på dødsangst – se her, som du naturligvis også skal være opmærksom på. Det første og mest almindelige – ja, det er næsten overflødigt at fortælle dig det her – symptom er, at du er bange for selv – eller et nærtstående menneske – dør.

Miste kontrollen

Men dødsangst viser sig ikke kun i den frygt. Nej. Du er måske bange for at miste kontrollen, eller du føler dig afmægtig. Disse følelser kan være et tegn på dødsangst. Angsten for at dø viser sig i mange forskellige forklædninger. Det, du måske tolker som om, at du mister grebet om dit hverdagsliv, kan i virkeligheden være et udtryk for, at du er bange for at dø. Ja, faktisk noget så almindeligt som søvnløshed kan være et symptom på, at du er angst for at dø. Hvis du fx får hjertebanken i bestemte situationer, eller hvis du bare er ligeglad med alt, der normalt giver dig glæde, så kan det også tænkes, at du i virkeligheden lider af dødsangst.

Gode muligheder for behandling

Du har dog mange muligheder for at komme af med denne angstform. Den er slet ikke ualmindelig, og der er intet galt i at gå i behandling for dødsangst. Tværtimod. Det vil gøre dig godt. Du vil nemlig hurtigere kunne lære at forholde dig til den og lære at tackle angsten. Eventuelt også lære at bruge den til din fordel. Angst er jo i virkeligheden en forsvarsmekanisme, som vores psyke sætter ind med i de situationer, som vi kommer ud for – og som vi umiddelbart ikke ved, hvordan vil skal – eller kan – håndtere. At dødsangst så måske manifesterer sig voldsomt, er bare noget, vi skal være klar over. Derfor vil det være bedst for dig, hvis du sætter dig ind i, hvad dødsangst i virkeligheden er – og hvorfor den fremkommer.