Hjælp til sportsskader

Sportsskade i knæet

De fleste mennesker har prøvet at få en sportsskade. De færreste har dog prøvet at få en virkeligt alvorlig sportsskade. Vi hører godt nok om berømte atleter og sportsfolk, som har fået en alvorlig skade. Men vi har tillid til, at det berømte sportsmenneske kommer tilbage på banen igen. Så vi giver den specifikke sportsskade særlig meget opmærksomhed.

Men hvad nu, hvis der går alt for lang tid, inden sportsmennesket, der fik sportsskaden, kommer tilbage på banen. Bliver han eller hun smidt ud af holdet? Skal han sælges til et hold i 2. division? Eller hvordan og hvorledes? Der sker nemlig ofte det, at når et berømt sportsmenneske får en sportsskade, så er der ikke tale om en enkelt skade. Der er tale om flere sportsskader, som sportsmennesket har lidt under i måske rigtigt mange år.

Massage

Et eksempel:  En berømt gymnast. Ham der her fået 5 guldmedaljer ved verdensmesterskaberne i de sidste mange år, blev for nyligt opereret i skulderen. Det blev kaldt for en sportsskade. En nerve havde sat sig så grundigt i klemme, at operationen var uundgåelig. Ok. Men den nerve, har givetvis siddet i klemme adskillige gange før. At gymnasten så bare har ignoreret, at det gjorde ondt i skulderen, og at han faktisk havde en alvorlig sportsskade for nogle år siden, er hans fejl. Han har fortsat sin træning. Han har givetvis brugt en massagepistol for lige at fjerne den værste smerte, han følte, ved skulderen under opvarmningen. Det er jo sådan, at massagepistoler kan være utroligt effektive, hvis de bliver brugt rigtigt. Men de kan også blive misbrugt. Og det er muligvis det, som gymnasten gjorde, når han lod som om, at han ikke havde skuldersmerter, efter at have brugt sin massagepistol.

Ansvaret

Det er hans ansvar. Han har sådan ikke gjort noget ulovligt. Han har bare brugt en massagepistol til at forhindre, at hans træner opdagede, at han havde kraftige smerter. Nu må han så betale prisen: En operation i skulderen – og et totalt forbud imod at deltage i store internationale konkurrencer i de næste 4 år. Så der ryger lidt medaljer i det sving. Det må han så leve med. Det kan han sikkert også. Indtægterne fra forskellige reklameaktiviteter er sikkert gode. Men det ry, som han havde, som en fair og dygtig sportsmand, vil ikke stå så skarpt i vores erindring om 4 år.

Undgå skader er bedst

Derfor, moralen: Hvis du er sportsmenneske på topplan og får en sportsskade, så lad være med at kamuflere den. Lad din træner – og dine fans – vide, at du simpelthen ikke kan udøve din sport i de næste uger eller måneder. Din ærlighed vil bevirke, at du beholder din fanskare. Og din træner vil naturligvis ærgre sig, men også respektere, at du ikke vil arbejde dig frem til flere og alvorligere sportsskader – læs denne guide.
Og det er den respekt, som vil få dig til at komme nemmere igennem det svære forløb, som sportsskader kan medføre. Der kan være lange behandlingsperioder. Der kan være lange pauseperioder. Men dine fans vil være med dig. De vil opmuntre dig og fortælle dig, at det er ok, at du ikke er i konkurrence. Det samme vil din fysioterapeut helt sikkert sige!