Saunatæpper er en gave

brown wooden round table with chairs

Har du nogensinde prøvet at bruge et saunatæppe som dette? Nu spørger du sikkert dig selv om, hvad det er. Det er helt forståeligt. Saunatæpper er nemlig ikke så kendte på det danske marked endnu. Her i Danmark kender vi naturligvis til varmetæpper. Mange af os har købt et varmetæppe sidste efterår, da vi kom ind i krisen med de stigende energipriser. Varmetæpper er ikke det samme som saunatæpper. For det første er varmetæpper flade og vi kan bruge dem på fx en madras. For det andet, så ligner et saunatæppe faktisk mere en sovepose.

Som at være i en sauna

Det er et tæppe, der kan lynes sammen, så du ligger inden i det – ligesom du ville gøre i en sovepose. Men saunatæppet anvender ikke elektricitet til opvarmningen, sådan som et varmetæppe gør. Saunatæppet bruger infrarød varme. Det er varme, som kommer fra lys!

Saunatæpperne adskiller sig fra varmetæpperne ved, at de oftest anvendes i forbindelse med tre situationer, som vi kan befinde os i: Urolighed, restitution og smertelindring. Et varmetæppe gør, hvad ordet siger: Holder os varme.

Kan blive meget varmt

Et saunatæppe kan også holde dig varm. Det må du slet ikke tvivle på. Det kan faktisk holde dig så varm, at du kan blive dehydreret. Saunatæppet kan nemlig blive op til 80 grader varmt. Og det sætter gang i svedproduktionen. Derfor er der også begrænsninger for, hvor længe du må bruge et saunatæppe. Men fordi det sætter gang i svedproduktionen – via blodcirkulationen, så er saunatæppet ideelt til restituering af ømme muskler i kroppen.

Der er da også mange atleter, som anvender saunatæpper efter deres træning. Og ja, der findes også mennesker, der lider af fx rygsmerter, som bruger et saunatæppe, så de kan komme af med dem. Du ved måske at mange meget høje mennesker ofte døjer med rygsmerter. De har stor gavn af et saunatæppe, fordi det kan hjælpe dem med at få lindring for smerter. Men saunatæpper er ikke kun gode til naturlig smertelindring for smertelindrende eller atleter med ømme muskler.

Meget beroligende effekt

Et saunatæppe virker beroligende på dig. Det kan på en naturlig måde berolige din krop. Og det sker, fordi det reducerer produktionen af cortisol i din krop. (Cortisol er et stresshormon.) Saunatæppet kan derfor være et godt redskab for mennesker der fx har nemt ved at stresse. Eller mennesker, der har svært ved at falde i søvn. De kan fx bruge tæppet lige inden sengetid, så de får en god nats søvn. Saunatæpper anvender det infrarøde lys til at varme din krop med. Dette er naturligt lys og vi kalder derfor ofte tæpperne for infrarøde saunatæpper.

Et saunatæppe er derfor et godt redskab, som du kan bruge til at få ro og lindret smerter. Men, som sagt: Saunatæpper bliver meget varme – så du skal følge anbefalingen om ikke at misbruge det. Selvom følelsen af velvære, som tæppet skaber, er skøn, så skal du være selvdisciplineret. Du kan nemlig risikere at du kommer til at svede meget – og dermed bliver dehydreret. Dehydrering er farligt. Så: Du skal huske at drikke vand inden, imens og efter, du bruger et saunatæppe med infrarød varme.