En fin låseservice

Sikker lås til en dør

Du har lige fået sat den sidste reol op. Nu kan du endelig tømme de sidste papkasser med bøger i. Det bliver rart at komme af med kasserne. Og føle sig hjemme i den nye lejlighed. Flytningen var besværlig. Du har måttet skille dig af med en masse møbler, som du ikke længere har plads til – og som du egentlig heller ikke brød dig så meget om. Du er rigtig glad. Og ja, når bøgerne er pakket ud og stillet op på reolen, så kan du få støvet af og gjort ordentligt rent i boligen. Skønt.

Den klarede låsesmeden

Du har allerede fået lavet en kontrol over låsene til lejligheden. Det var en sød låsesmed i København – ham her, der lavede tjekket. Han kom og efterså låsene. Fortalte dig, at du ikke behøver at skifte låsene ud, men du kan nøjes med at få din nøgle omkodet. Det gjorde han så for dig. Og du føler, at du er kommet godt i land efter den sidste hektiske periode med den pludselige flytning. Du kan ånde lettet op. Du har tag over hovedet. Ovenikøbet i en bygning, som du synes godt om at bo i. Det betyder meget for dig, at du kan lide stedet.

Tryghed i boligen

Der er dog en ting, som den der låsesmed fra København fortalte dig, som bliver med at holde dig vågen. Han nævnte nemlig noget om, at hvis du vil føle dig helt sikker og tryg i din bolig, så bør du få sat en ekstra sikkerhedslås op på dørene ind til din lejlighed. Han forklarede dig, hvad det er, da du spurgte ham om, hvad han mente. Han fortalte dig, at der findes flere forskellige typer af sikkerhedslåse. I korthed kan man tale om to typer, sagde han.

Sikkerhedslåse

Han forklarede, at der findes sikkerhedslåse, der sørger for, at når du smækker døren, så er der kun en nøgle, der kan få sikkerhedslåsen op, og det er den du har. Selve låsen har flere elementer, som griber ind i dørkarmen. Dette gør det sværere for en tyv at bryde døren op. Og så findes der en anden type sikkerhedslåse. Det er en lås, som sikrer, at en tyv ikke kan slippe ud via døren, hvis han er brudt ind fx via et vindue. Den lukker, så at sige, tyven inde i din bolig, indtil politiet når frem. Der sker nemlig det, at den skal låses op indefra, inden døren kan åbnes.

Din låsesmed i Avedøre havde anbefalet jer sådan en lås, kan du huske. Det var dengang I skulle have sat tyverialarm op. Sikkerhedsfolkene, som havde besøgt jeres hus, havde sagt, at den type lås var effektiv og ikke kostede så meget ekstra. Du spurgte din låsesmed fra København om, hvilken lås han ville anbefale. Låsesmeden fra København anbefalede da også den anden type. Han argument var, at du ikke længere bor i stueplanet, og det vil være ret usandsynligt, at en tyv kommer ind via et vindue oppe på tredje sal. Det vil i hvert tilfælde vække opsigt, hvis han forsøger at gøre det.