En stærk terapiform

Angst person i storbyen

Videnskaben har skabt undere i vores liv. Vi kan flyve til månen. Om lidt kan vi få robotter til at gøre alle de kedelige ting for os. (Indtil videre kan de kun udføre de fleste.) Vi hører om kunstig intelligens (AI), og vi hører om nye teknologier, der trænger ind i vores hverdag. Det kan være skræmmende for os at tænke på. Og befriende. Men ofte er vi bange for det ukendte og det, som vi ikke har prøvet af. Vi hører også om, at flere og flere mennesker bukker under for depressioner, stress eller angst, fordi de tænker på alt det ukendte, som vi bliver udsat for.

Storbyfænomen?

Er det et storbyfænomen? Ja, det er det. Og det ligger lidt side om side med antallet af diagnosticeringer af ADHD. En undersøgelse fra mange år siden viste nemlig, at antallet af skolebørn, som blev diagnosticeret med ADHD, stod analogt med, hvor tæt de boede på storbyen. Jo tættere på storbyen desto flere børn fik den diagnose.

Og det er lidt det samme, der gælder, når vi taler om angst, depression eller stress: Jo tættere, vi er på storbyen, desto større risiko er der for at få en diagnose, som går på at du er angst, deprimeret eller er stresset.
Det er egentlig forståeligt. Storbyen er skræmmende, den kræver et særligt overskud – eller mod – og den giver os sjældent tiden, vi har brug for til at kunne bearbejde – tankemæssigt – alle de indtryk, vi bliver udsat for. Nu siger jeg ikke, at storbyen er årsagen. Det er vores livsstil, der er årsagen til, at vi får stress, bliver deprimerede eller får angst.

Terapi mod angst

Men det jeg virkeligt gerne vil sige, at vi skal være opmærksomme på, at vi faktisk kan gøre noget ved det. Vi kan gå i terapi, så vi ikke bliver angste / deprimerede eller stressede. Vi kan fx gå i metakognitiv terapi, som kan hjælpe os med at styre alle de indtryk, impulser og negative tanker, som vi ofte får, fordi vi bor i storbyen og alt er hektisk.

Ja, jeg er fan af metakognitiv terapi. Og det er der en grund til: Nogle få øvelser til metakognitiv terapi, som er ret nemme at gå til, kan faktisk bevirke, at du undgår at blive angst eller få en diagnose med stress eller depression. Du skal bare være opmærksom på, at øvelserne findes. Og så skal du naturligvis tale med en kvalificeret psykolog i metakognitiv terapi. Øvelserne kan nemlig hjælpe dig til at holde de negative tanker, som vi, der bor i storbyen, kan gå og udvikle – og som giver os depression, angst eller stress. Læs mere om det her.

Gode psykologer i København

Derfor vil jeg kraftigt anbefale, at du finder en psykolog, der kan hjælpe dig. Og hvordan gør du det? Ja, det nemmeste for dig vil være, at du søger på google. Du skal bare skrive ”Metakognitiv terapi København” i søgefeltet. Du vil finde svar. Navne, adresser og kontaktoplysninger på psykologer, der har speciale i denne meget effektive terapiform. Og du gør klogt i at kontakte en af dem, du finder.