Veluddannet arbejdskraft

a group of people in a room with a projector screen

De siger, at de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft. Det er muligvis rigtigt. Men mistanken iblandt almindelige mennesker er, at det faktisk kun gælder de brancher, hvor arbejdskraften skal være meget højt uddannet – eller kvalificeret. Vi – de helt almindelige – har ikke alle sammen fået en uddannelse som ingeniør eller IT-ekspert. Det betyder naturligvis ikke, at vi ikke kunne være blevet IT-udviklere eller ingeniører.

Manglende muligheder

Ofte – især for os, der er lidt oppe i alderen – skyldtes den manglende uddannelse, at vi simpelthen ikke havde muligheden for at kunne følge sådan et forløb. Næh, der skulle skaffes til familien. Prioriteten var derfor, at vi kom på arbejdsmarkedet og tjente penge. Med eller uden uddannelse – med eller uden mulighed for at komme i lære og dermed få bevis for kvalifikationerne, vi fik.

Heldigvis har vi nu muligheden, for at videreuddanne os. Også selv om ambitionerne ikke længere peger imod en uddannelse som IT-udvikler. Vi kan tage mange fag på voksenuddannelser – på forskellige Voksenuddannelsescentre – VUC. Mange af fagene – eller uddannelserne – bevirker, at vi kan forbedre vores kvalifikationer – og dermed kan vi sikre os et bedre job.

Fjernundervisning er en mulighed

Men hvad nu, hvis ambitionen er, at du vil være IT-udvikler? Hvad så? Ja, du skal først finde ud af, hvad det kræver at blive IT-udvikler. Du vil sikkert opdage, at du ikke har tilstrækkeligt kendskab til matematik. Det skal dog ikke få dig til at give op. Du kan nemlig tage enkeltfag via HF fjernundervisning – heriblandt også matematik – på alle niveauer. Det er måske en god idé at gå målrettet efter enkelte fag, som du kan forbedre dine kundskaber omkring. Det kan tage tid, fordi du skal tage et niveau ad gangen. Men fordi det er HF fjernundervisning som her, så sker det online – og kun når du har tid til at modtage undervisningen. Det er jo en stor fordel for dem, der har job – eller ansvar for andre familiemedlemmer.

Vi kan selv bestemme, hvornår vi får undervisning. Vi kan også selv bestemme, hvor mange forskellige fag, vi vil tage. Fx kan du tage enkeltfagsundervisning i dansk, biologi, historie og engelsk. Men du skal bare huske, at du ikke kan tage fx engelsk på niveau og B og A det samme skoleår.

STX er studentereksamen på 2 år

Et alternativ til HF fjernundervisning er, at du følger undervisningen på et STX gymnasium. Dette er et 2-årigt forløb, hvor du faktisk tager en gymnasial uddannelse, der giver dig adgang til de højere uddannelser. STX student svarer faktisk til det, som for mange år siden bare hed en studentereksamen! Der er dog en forskel: En STX indeholder ikke fag, som ikke er direkte relevante for den uddannelse, du i virkeligheden gerne vil tage. Det betyder i praksis, at når du går på et STX gymnasium, så bliver du kun undervist i fag, der har betydning for dine videre studier. Det kan være en fordel. Dette er også grunden til, at den kun tager to år at gennemføre.

Om du skal tage HF fjernundervisning eller gå på et STX gymnasium kan jeg ikke sige. Jeg kan kun råde dig til at vælge realistisk, hvilket betyder, at du skal være klar over, hvad du kan overkomme.